Gålå handel

ASBJØRN RINGEN: Anne Sofie Wadahl Nord og Per Nord har drevet Gålå handel  i 30 år. En ekspansiv virksomhet. Det startet i 1959, da Asbjørn Wadahl bygde en hytte, der han ville prøve seg med fjell-butikk. Dagens lokaler på nærmere 1000 kvm. representerer mange millioner i investeringer. Og en 20-dobling i omsetning over i 1980. Det første nybygget kom allerede i 1972. I 1997 ble lokalene utvidet med 270 kvm. I 2007 ble det lagt til nye 450 kvm.

Anne Sofie er etterkommer etter Amund Wadahl, som lånte 7000 kroner i banken i 1895 for å starte reiselivsvirksomhet på Harpefoss. Per er sønn av Ivar Nord, som etablerte Nords møbelfabrikk i Lia i Sør-Fron og fikk låne kr 40.000 i 1952.

– Dere har ligget i front når det gjelder å ta i bruk ny teknologi og nye banktjenester, sier ass. banksjef Ole Petter Kleiven. Det bekrefter de. Det trengs når du driver handel på en internasjonal destinasjon som Gålå.

– Jeg husker med gru hvilke bunker med sjekker og kontanter vi fraktet ned til Vinstra etter påske tidligere. Jeg satt i timevis og stemplet og signerte sjekker – det var hundrevis av dem, sier Per Nord.

– Og tenk på oss i banken som skulle ta imot disse mengdene, ikke bare fra dere, men fra alle butikkene, sier Ole Petter Kleiven.

I dag er det minimalt med kontanter å handtere – og nesten ikke sjekker. – Jeg tror vi får tre–fire sjekker i året, fra en turoperatør og en engelsk hytteeier. Og kanskje utgjør kontantene 10 prosent av omsetningen. I dag er det mange som betaler med kort om de kjøper en sjokolade til seks kroner, sier Per.

 

Fra jubileumsboka Bank i bygd og by

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kvinner, Menn, Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s