Ta med deg kobjelde

… om dere er litt sår på legemet, så må dere ikke vise det frem

PER ÅSMUNDSTAD:  Embjørg Tøftehaugen utvandra til Amerika i 1869, og ho kjem med gode råd til syster si om korleis ho skal bu seg på reisa over havet:

Du skal have med deg et og andet av dine småsaker du har, vist du kommer til å reise, såsom din morter og kobjelde og andre ting av de hendigste du har, og vist du reiser på seilskib, så må du kjøpe deg litt grønnsåbe i Christiania, så du kan have til å vaske dine børn og holde dere rene på skibet, ti du er viss på å blive visitert en stund føren du kommer til Kvebek, og alle som da er såre og lortet må til lands og gjøre seg ren, og så som skjorter kan du kjøpe noget mørt, da det er best på reisen.  Og her i landet bruger dem rudet og rånåt til skjorer. Jeg kan fortelle deg at alle på det skib vi var, måtte inn til Kvebæk og der var vi i 4 jemndøger, og Lille Mari var litt sår i ansigtet så jeg måtte til sygehuset, men det var ikke nogen vanskelighed å være der, men om dere er litt sår på legemet, så må dere ikke vise det frem…

Fra Fonsbygdin 2004: «Opptegnelser til Fornøielse»

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Kommunikasjon, Kvinner

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s