Heia jødene

heia-jodeneIsrael Krupp er på plakaten når Jødisk Museum i Oslo markerer de 200 årene med norsk selvstendighet med en utstilling. Det er han som bryter målsnora. Israel Krupp skapte mye i Fron. Frøning ble han kanskje aldri, men han hadde fabrikk i Lia og hus og gard på Tofte.

«Norsk fotball var dårlig stilt, når man slapp en jøde inn på landslaget!» siteres en sportskommentator etter landskampen i 1930, da Norge banket Sveits 3-0 på Ullevål. Der scoret Israel Krupp ett av målene. Navnet gir intet rom for spekulasjoner om hans bakgrunn

skriver Harald Stanghelle i Aftenposten i dag.

Utstillingen er en hyllest til både idrettsglede og integrasjon. Men den er også en påminnelse om at jødíske idrettsfolk er blitt møtt med fordommer og antisemittisme. Slik blir den også en del av det rykende ferske nyhetsbildet som nå tegner seg på dette svarte området av vår egen tid.

I Fronsbygdin 2007 skriver  Tore Pryser:  Et nokså fortiet kapittel av lokalhistorien er den tragiske jødeaksjonen i Fron høsten 1942. Fem jøder ble sendt til gasskammeret i Auschwitz. I hans artikkel får vi vite hva som skjedde.

 

Kommenter innlegget

Filed under Biografiar, Idrett, Menn

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s