Karl Johan i Fronskyrkja

kyrkjeinteriørl

Konsert i Sør-Fron kyrkje nesten 100 år etter at kong Karl Johan var der. Foto: Carl Henrik Grøndahl

IVAR KLEIVEN: Da Karl Johan var kront i domkyrkja i Nidaros om hausten 1818, reiste han over Dovrefjell og gjennom Gudbrandsdalen på attendeferda. Da han kom til Fron, stana han for å sjå på Fronskyrkja, som den tida var rekna for ei av dei sværaste landskyrkjene. Det møtte mye folk ved kyrkja som gjerne ville sjå den nye kongen vår, «Pontekurven», som dei hørde så mykje om i 1814. Mannen på Grov, han Nils, var den tida ein av dei fremst bøndene på Fron og hadde fått Danebrogsmerkjet, og det skal vera han Nils som la grunnsteinen under kyrkja. Nå møtte han, tok imot kongen og følgde han om i kyrkja. Da kongen hadde sett det han brydde seg om å sjå, sa han ved tolken dei orda, at han tykte denne kyrkja var i sværaste laget i ei bondebygd, og på det svara Nils Grov:

Oss ha bygt ho sjølve, deres majestet.

2 kommentarar

Filed under Biografiar, Menn

2 responses to “Karl Johan i Fronskyrkja

  1. Eivind Holen

    Det var ikke Carl Johan som sa at Fronskyrkja var stor. Det var danskekongen Christian den 7. som var på besøk da kyrkja vart vigsla i 1792.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s