-Sjeldent høy temperatur om klufta

GD1«Temperaturen på Fron Historielags hjemmeside har vært sjeldent høy den siste tida. Årsaken er bruk av ønskekvist, også kalt kluft», skriver journalist Inger Stokland i GD 25. januar. Journalister har som kjent nese for konflikt. Vi la ut en artikkel av Eivind Holen fra Fronsbygdin 2005 om klufta. Jan Hovden kommenterte at klufta er humbug. En meningsutveksling fulgte. Den er her. Så gikk diskusjonen videre i spaltene i GD, som og har lagt ut en video:

Eivind Holen skriver:

Ønskekvist (kluft) og tro

I artikkelen om klufta i lørdags-GD kommer professor Jan Hovden med en uttalelse som jeg finner å måtte imøtegå. Hovden betegner mine kunnskaper om klufta som «tro».

Jeg har med egne øyne sett at barken på kluft laget av fersk selje løsnet da bestefar forsøkte å holde igjen klufta fra å vri seg i nevene. En onkel av meg var så sterk i nevene at han klarte å holde kvistene fra å vri seg i nevene. Klufta slo allikevel opp og treet i klufta vridde seg av ved siden av hendene hans på samme måte som når en vrir av en fyrstikk.

Bestefar var i stand til å bestemme hva slags gjenstand, vann, metall eller olje som klufta reagerte for. Vi gjorde mer enn 30 forsøk på å legge gjenstander på kjellergulvet uten at bestefar visste hva slags. Når bestefar gikk med klufta på stuegulvet over kunne han med 100% sikkerhet bestemme hva slags mineral vi hadde plassert på gulvet. Om man prøver å lage en sannsynlighetsberegning på sjansen for at dette kan skje tilfeldig vil man ende opp én mot mange millioner.

Det jeg har beskrevet om klufta i bygdeboka Fronsbydin er iakttakelser av fysiske fenomener som det med dagens viten ikke finnes noen plausibel forklaring på. Kanskje man en gang i fremtiden vil finne forklaringer både på fenomenet Kluft (ønskekvist) og det faktum at stråling fra vannårer under hus forårsaker helseplager som reumatisme og søvnløshet.

Så gikk debatten videre:

GD3

GD4

Eivind Holen svarte: Ønskekvist og bløff

Til Jack Lau som hadde en detaljert beskrivelse om hvordan bløffe med ønskekvist har jeg følgende forslag:

Finn en person som har naturgitte evner til å kunne bruke ønskekvist. Ca. 10%  av befolkningen har denne evnen så det skulle ikke være så vanskelig. Stå på et sted der det går en vannledning i bakken, hold klufta slik du beskriver og la den andre personen stå bak deg og holde løst i albuene dine. Da slår klufta opp enten du vil eller ikke, og du klarer ikke å holde igjen selv om du tar i alt du makter. Jeg snakker av egen erfaring!

GD2Det en kan si, er vel at alt som skaper oppmerksomhet rundt Fron historielag, Fronsbygdin og denne historiebloggen, er av det gode.

2 kommentarar

Filed under Folketru

2 responses to “-Sjeldent høy temperatur om klufta

  1. Eivind Holen

    Hvorfor er ikke artikkelen jeg skrev om «Å gå med klufta» lenger tilgjengelig på hjemmesida?

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s