Kleberstein i Kvam

untitled

Kleberproduksjonen i Kvam startet i 1931. Ove Sperstad og Harry Stener jobbet der i 1988.

ASBJØRN RINGEN: Kleberproduksjonen i Kvam kom i gang i 1931. Sverre Sætre og Reidar Smestad hadde erfaring fra klebermølla på Lalm før de satte i gang i Kvam. De anla gruve på Haugsetra i Kvamsfjellet, der det også tidligere hadde vært utvunnet kleber, til kokekar, ovner og skorsteiner. Fra fjellet ble kleberen kjørt til bygds, til mølla ved vegen mot Kvamsfjellet. Finmalt talkum gikk bl.a. til takpapp, kunstgjødsel og sparkelstoff. På det meste hadde bedriften 40 fast ansatte, i tillegg kunne 50 – 60 karer være engasjert for å kjøre kleberlass med hest på vinterføre.

I 1958 kjøpte Sverre Sætre ut kompanjongen sin. Sønnen Jens Arne minnes at faren syntes banken den gangen var litt snau, for han måtte ut av bygda for å få lån til oppgjøret. Men banken ble med som garantist. Tidlig på 1970-tallet ble det bygd en ny industrihall sør for Kvam sentrum, i samarbeid mellom kommune og bedrift. Virksomheten var stort sett i familien Sætres eie til 1995, da Norsk Hydro og AS Granitt kjøpte det hele. Det males fortsatt kleber på mølla, fra et brudd på Sel og av rester fra produksjonen til AS Granitt. Men i dag har bare et par mann sitt arbeid der.

(fra boka Bank i bygd og by)

Kommenter innlegget

Filed under Verksemder

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s