Listad-historia opp i dagen

485457_10151646476019059_1662665217_n

Dei vart ein gong gravlagde ved Listad-kyrkja. (Foto: Tore Tagestad / Dølen)

Ein flom tar ikkje omsyn til at noko er freda. Ein gammal gravplass etter Listad-kyrkja i bruk fram til 1792 vart vaska ut. Hodeskallar og beinrestar låg nedover på jordet og langs vegen ned mot E6. NRK har saka: Lektor ved Vinstra videregående skole, Rasmus Stauri, har god kjennskap til området og er overrasket over at det nå har dukket opp beinrester fra gravstedet. – Kirka sto til utpå 1780-tallet, men ble etter hvert revet som følge av slitasje. Den ble revet rundt mot slutten av tiåret. Han betegner gravplassen som rimelig stor, da den dekket et stort område.

– Det var jeg som fant beinrestene, det er ganske mange, sier Magnar Elde, sokneprest i Sør-Fron menighet, til Dagbladet. – Men flommen må ha vært kraftig; gravene ligger tre meter nede i jorda.  Jeg la beinrestene i kasser. Nå skal de snarest mulig i jorda igjen, sier Elde.

VG har ôg saka med fleire bilde: Det var tidligere ukjent akkurat hvor gravplassen ved den såkalte Listad-kirken i Sør-Fron i Oppland lå. Men etter at vannmassene har gravd frem både benrester og kranier, er det ikke lenger tvil. – Elven har brøytet seg gjennom marken og under en vei. Det er ganske tydelig utfra mengden at vi nå kan slå fast akkurat hvor gravsted er, sier Arne Gilleberg, kommunalsjef for levekårsetaten i Sør-Fron kommune.

Kommenter innlegget

Filed under Informasjon

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s